Waar kun je zoal vrijwilligerswerk doen?

In Apeldoorn zijn veel organisaties die werken met vrijwilligers. Op deze pagina stellen we er een aantal aan je voor en lees je hoe je contact kunt opnemen. Liever specifieke vacatures bekijken? Ga dan naar de vacaturebank van Apeldoorn Pakt Aan.

De organisaties zijn verdeeld in een aantal sectoren. Klik op de link om direct naar de sector te gaan.


Zorg & Welzijn

De Kap

De Kap is een stichting voor informele zorg. De Kap hulp en ondersteuning in de thuissituatie voor mensen in de gemeente Apeldoorn. Het gaat om zorg en ondersteuning waarvoor onvoldoende of geen beroep gedaan kan worden op de formele zorg of het sociale netwerk. De Kap faciliteert en ondersteunt en gaat uit van de eigen kracht van de mens.

Ben je op zoek naar leuk en zinvol vrijwilligerswerk? Geef je om mensen en wil je graag iets voor een ander doen? Dan ben je bij de Kap van harte welkom. Als vrijwilliger van de Kap gaat het om: “er zijn voor de ander”. Aandacht, tijd en begrip zijn daarbij belangrijke kenmerken. Onze vrijwilligers werken zelfstandig bij de mensen thuis. Dat vraagt om een open en respectvolle houding, maar ook het bewaken van je eigen grenzen.

Soorten vrijwillige hulp:
De Kap biedt een scala aan vrijwilligerswerk waarbij we uitgaan van dat wat jou als persoon beweegt en dat wat jij zou willen bieden. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van vrijwilligerswerk die wij bieden:

 • Klus of tuin vrijwilliger
 • Vervoer vrijwilliger
 • Vrijwilliger van de thuisadministratie
 • Boodschappenvrijwilliger
 • Sociale contacten
 • Mantelzorgondersteuning
 • Vrijwilliger van de afdeling palliatieve terminale zorg
 • Bezoekvrijwilliger na partnerverlies

Klik hier om naar de website te gaan

Contact opnemen?
info@dekap.nl
055–5295520
(dinsdag t/m vrijdag)

de Klup Apeldoorn

De Klup biedt activiteiten en ontmoeting aan mensen met een (verstandelijke) beperking. Wekelijks zijn er aan de Mariastraat ruim 30 activiteiten op het gebied van hobby en creativiteit, dans en zang, ontmoeting en sport. Deze worden begeleid door 140 enthousiaste vrijwilligers en stagiaires.

Wil je ook besmet raken met het Klupvirus? Wij kijken samen naar de juiste vrijwilliger op de juiste plek. Samen maken we elke dag bijzonder!

Klik hier om naar de website te gaan

Contact opnemen?
info@deklupapeldoorn.nl
055-5218613
(Maandag t/m donderdagochtend)

Humanitas

De vereniging Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie en bestaat 75 jaar. Onze vrijwilligers helpen mensen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen. Onze hulp is gratis en altijd in de buurt.

Als vrijwilliger help je mensen die dat het hardst nodig hebben. Je krijgt als vrijwilliger van Humanitas goede scholing en persoonlijke begeleiding.

Klik hier om naar de website te gaan

Contact opnemen?
r.vansloun@humanitas.nl
06-51602371
(Maandag t/m donderdag)

JobHulpMaatje

Werkzoekenden ondersteuning geven bij het zoeken naar een passende baan. Ze worden in JobGroups geplaatst en krijgen 7 ochtenden een training. In de training komen de thema’s: Wie ben ik, Wat kan ik en Wat wil ik aan de orde. Hoe schrijf ik een motivatiebrief en CV en hoe bereid ik me voor op een sollicitatiegesprek.

Na de training kun je gekoppeld worden aan een maatje die je verder ondersteuning geeft. Vrijwillige maatjes krijgen een training en een certificaat om werkzoekenden te begeleiden en ondersteunen.

Klik hier om naar de website te gaan

Contact opnemen?
coordinator@jobhulpmaatjeapeldoorn.nl
06-34401380
(Dinsdag, woensdag, donderdag)

Maatjes Apeldoorn

MaatjesApeldoorn bemiddelt en begeleidt het contact tussen vrijwilligers (maatjes) en deelnemers in de gemeente Apeldoorn. Het maatje is er om de deelnemer te ondersteunen en waar nodig te stimuleren/activeren als het kan.

Als maatje onderneem je activiteiten met de deelnemer om anderen te ontmoeten, de Nederlandse taal verbeteren, ondersteuning bij ziekte of ondersteuning na wegvallen van partner en bijvoorbeeld het sociale het netwerk van de deelnemer te vergroten. Dit zijn slechts enkele voorbeelden waar een maatje voor ingezet kan worden.

Een maatje en deelnemer worden voor de duur van maximaal 1 jaar aan elkaar gekoppeld. In dat jaar werken zij samen aan de ontwikkeling van de deelnemer. In overleg met de coördinator kunnen er redenen zijn om deze termijn te verlengen.

Klik hier om naar de website te gaan

Contact opnemen?
info@maatjesapeldoorn.nl
055-5295520
(Maandag t/m vrijdag)

Netwerk SKILL-ABILITY

Wij geloven dat jongeren met hun talent een glimlach op iemands gezicht toveren. Netwerk SKILL-ABILITY brengt daarom behulpzame jongeren, van 15 tot 30 jaar, en kwetsbare stadgenoten samen. Samen zoeken we naar een passende match. Ouderen, kwetsbare jongeren, kinderen en vluchtelingen kunnen niet wachten om jou te ontmoeten. Er zijn tal van activiteiten waar je bij kunt helpen. Denk aan wandelen, gamen, kletsen, muziek maken, yoga, huiswerkbegeleiding, bingoën, pizza’s eten, honden uitlaten, boodschappen doen of tuinieren.

Klik hier om naar de website te gaan

Contact opnemen?
m.buurkes@stimenz.nl
06-54238332
(Maandag t/m donderdagochtend

Nusantara Zorg

Stichting Nusantara Zorg is een Indische cultuurspecifieke zorginstelling. Naast Indische rijsttafels, muziek en nostalgische verhalen, houden onze bewoners ook van wandelen, kletsen en spelletjes spelen. Voor iedere vrijwilliger wat wils. Een mix van verschillende culturen, ofwel ‘het beste uit twee werelden’.

Klik hier om naar de website te gaan

Contact opnemen?
eline.tahapary@nusantara.nl
088-5390800
(Maandag t/m vrijdag)

Present Apeldoorn

Present slaat een brug tussen mensen die iets hebben te bieden en mensen die daarmee geholpen kunnen zijn. Als makelaar in vrijwilligerswerk bieden wij de mogelijkheid voor (groepen) vrijwilligers om zich in de eigen woonplaats in te zetten voor mensen die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid en/of een sociaal isolement. Voor één dagdeel of voor langere tijd.

Klik hier om naar de website te gaan

Contact opnemen?
info@presentapeldoorn.nl
055-5767997
(Ma t/m vr, 08.30 – 17.00 uur)

Seniorenplatform Apeldoorn

Het senioren platform Apeldoorn heeft als doel het ondersteunen van  gepensioneerden in Apeldoorn en namens hen bij te dragen aan het overleg met overheid en instanties

Het platform is een zelfstandige en onafhankelijke organisatie, waaraan elke vereniging die zich richt op de zorg voor senioren in Apeldoorn deel kan nemen. Op dit moment zijn dat ANBO, KBO, PCOB en FNV senioren.

Het werkveld is verdeeld in de volgende blokken:

 • Sport en bewegen voor senioren
 • Ondersteuning van senioren
 • Hulp bij belastingaangifte
 • Zorg voor de gezondheid
 • Eenzaamheid
 • Voorlichting
 • Het nieuwe oud
 • Zorg voor senioren met migratie achtergrond

Elk werkveld is verdeeld in activiteiten. U kunt zelf werkveld kiezen en daarin kiezen voor een project, in overleg met de coördinator van dit werkveld.

Klik hier om naar de website te gaan

Contact opnemen?
secretarisspa@gmail.com
055-5331180 (Joke Kusters) of 055-3671597 (Tinus Klooster)

St. Citypastoraat | Inloophuis De Herberg

Stichting Citypastoraat zet zich in voor kwetsbare inwoners in Apeldoorn, met name dak- en thuislozen. Dit doet zij grotendeels met het Inloophuis De Herberg. Het inloophuis is een warme plek waar men welkom is voor een bakkie koffie of thee, gezelligheid en -wanneer daar behoefte aan is- een praatje.

Het werk van het Inloophuis rust op de schouders van een flinke groep enthousiaste en toegewijde vrijwilligers. Er zijn kokers, gastheren- en vrouwen, schoonmakers en coördinatoren voor diverse werkgroepen.

Klik hier om naar de website te gaan

Contact opnemen?
citypastoraat@deherberg-apeldoorn.nl
055-5211002
(Di, wo, do, vr – 11.00 – 16.00 uur)

Stichting Ontmoeting

Stichting Ontmoeting is een organisatie die klaar staat voor de kwetsbare naaste. Samen met onze professionals en vrijwilligers bieden we mensen steun en coachen hen weer in de goede richting.

Soms loopt het leven immers anders dan gewild. Als netwerkcoördinatoren proberen wij een netwerk van vrijwilligers te organiseren rondom deze kwetsbare mensen. Deze vrijwilligers durven het aan een dagdeel in de maand iets leuks te doen met mensen die snakken naar contact van mens tot mens, omdat ze in een moeilijke periode in hun leven zitten.

Van onze vrijwilligers verwachten we geen bijzondere dingen; levenswijsheid, humor en naastenliefde zijn belangrijke eigenschappen in het contact met onze medemens.

Klik hier om naar de website te gaan

Contact opnemen?
kveerman@ontmoeting.org of azwerus@ontmoeting.org
0628559726 (Karianne) of 0614591106 (Aart)
(Bij voorkeur dinsdag of donderdag)

Talma Borgh, thuis voor welzijn met zorg

Bij Talma Borgh zijn vrijwilligers onmisbaar! Onze vrijwilligers zijn er helemaal voor onze bewoners en cliënten. Mede dankzij hun inzet en betrokkenheid zorgen zij voor extra leuke momenten. Een praatje maken, een kopje koffie drinken of het spelen van een gezamenlijk spel in een huiskamer of in het restaurant. Ze kunnen daarnaast ook een helpende hand bieden wanneer een bewoner een afspraak heeft in het ziekenhuis of een bezoek wil brengen aan de markt of een museum en dit niet met familie lukt.

Word jij onze nieuwe vrijwilliger? Heb jij affiniteit met zorg en een groot hart voor ouderen? Dan is Talma Borgh wellicht voor jou de ideale plek om vrijwilligerswerk te gaan doen. Als vrijwilliger ga je op zoek naar waar je ouderen blij mee kunt maken en dat werkt uiteraard twee kanten op. Met jouw enthousiasme kun je anderen aansteken. Vrijwilligers horen er bij Talma Borgh écht bij. Als vrijwilliger van Talma Borgh ontvang je een vrijwilligersovereenkomst en ben je verzekerd bij calamiteiten. Houd jij van schilderen, tekenen, muziek maken, taarten bakken, breien of iets heel anders? De kans is groot dat je jouw hobby kunt delen met ouderen en samen nog meer plezier kunt maken. Tevens leiden wij vrijwilligers op tot handmasseurs om de bewoners en cliënten in de wijk te masseren. Wil je hier meer informatie over, neem dan contact op met de coördinator vrijwilligers. Door jouw vrijwillige inzet creëren we nog meer geluksmomentjes!

Klik hier om naar de website te gaan

Contact opnemen?
cwentink@talma-borgh.nl
055-3683683
(Alle dagen 08.30-21.00 uur)

Zozijn

Zozijn is een zorgorganisatie voor mensen met een beperking, een verstandelijke beperking of Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Gewoon ergens een kopje koffie drinken, samen een heerlijke wandeling of een uitje maken.

Als vrijwilliger bij Zozijn ben je van onschatbare waarde voor mensen met een beperking. Want voor hen zijn alledaagse dingen niet altijd vanzelfsprekend. Dat kan het wel zijn samen met een vrijwilliger.

Er zijn ook andere vragen zoals: trein spotten, de bus rijden van/naar het werk van cliënten, tuinieren, samen een hobby delen zoals voetbal, koken of ondersteunen bij een activiteit. Zozijn heeft meer dan 725 vrijwilligers, ben jij de volgende?

Klik hier om naar de website te gaan

Contact opnemen?
m.ober@zozijn.nl
06-52766092
(Dinsdag t/m donderdag)

Sport & Bewegen

Sportstimulering / Sportraad

De verenigingsondersteuners Sport bieden sportverenigingen ondersteuning op allerhande vragen die leven binnen de vereniging, bij vrijwilligers en in het sport- en beweegveld. Voorbeelden hiervan zijn vragen over vrijwilligers- en betrokkenheidsbeleid, deskundigheidbevordering, aanvragen van subsidies, wet- en regelgeving en maatschappelijke betrokkenheid. Daarnaast zijn de Verenigingsondersteuners veel in contact met de Apeldoornse sportverenigingen.

Mocht u graag vrijwilligerswerk bij de sportverenigingen willen doen dan kunnen de Verenigingsondersteuners samen met u gaan kijken of we u met een sportvereniging in contact kunnen brengen.

Klik hier om naar de website te gaan

Contact opnemen?
rdeboer@sportraad.nl
06-55810311
(Maandag t/m vrijdag)

Kunst & Cultuur

GIGANT

GIGANT is een filmtheater, poppodium, stadspodium, cursushuis en café. Wil jij graag werken in een culturele omgeving en heb je een goed gevoel voor gastvrijheid? Lijkt het je leuk om bij GIGANT een zeer divers publiek te woord te staan? Dan zijn we op zoek naar jou!

Regelmatig hebben wij vacatures voor de popzaal of het filmtheater, op diverse gebieden (bijvoorbeeld kaartverkoop, achter de bar of als gastvrouw/gastheer).

Klik hier om naar de website te gaan

Contact opnemen?
info@gigant.nl
055-5216346
(Ma t/m za: 9.00 – 21.00 + Zo 12.30 – 18.30)

Natuur, milieu en dieren

duurzame energie Apeldoorn (deA)

Het vraagstuk van onze toekomstige energievoorziening is één van de meest urgente van deze eeuw want energie wordt schaars en duur. Een houding van ‘het zal mijn tijd wel duren’ kan niet meer. Daarbij neemt de belangstelling voor energiebesparing en duurzaamheid toe, ook in Apeldoorn.

Wij proberen een stap te maken: duurzame energie van en voor Apeldoorners. Dat doen we als coöperatie, dus zonder winstoogmerk. Vrijwilligers leveren daarin een waardevolle en onmisbare bijdrage. Meer info over vrijwilligerswerk bij deA is te vinden op onze website.

Klik hier om naar de website te gaan

Contact opnemen?
info@de-a.nl
055-3683366
(Ma t/m vr, 09.00 – 17.00 uur)

IVN Natuureducatie afdeling Apeldoorn

IVN Apeldoorn is één van de plaatselijke afdelingen van de landelijke vereniging en richt zich op de directe omgeving van Apeldoorn.

IVN Apeldoorn organiseert diverse natuuractiviteiten met het doel de mensen bekend en vertrouwd te maken met wat de natuur aan boeiends te bieden heeft. Kennis over de waarde van de eigen leefomgeving leidt tot waarderen van die omgeving en er zorg voor willen dragen.

Klik hier om naar de website te gaan

Contact opnemen?
secretaris@ivn-apeldoorn.nl
06-27317265
(10.00 – 18.00 uur)

Jouw organisatie ook in deze lijst? Neem dan contact met ons op!